< terug naar vorige pagina
Techniek

De technieken die ik gebruik zijn nog steeds in ontwikkeling. Ik baseer mij hiervoor op de bijbel voor schilders, de Doerner. Daarin worden allerlei toepassingen van materialen besproken, o.a. aan de hand van wat men weet over de technieken van oude meesters. Ik volg veelal de werkwijze, voor zover mogelijk met hedendaagse schildersmiddelen, van de schilders uit de vroege renaissance.

Dit betekent dat mijn schilderijen niet direct tot stand komen, maar in lagen worden opgebouwd. Iedere laag verf moet drogen, alvorens er een nieuwe laag over aangebracht kan worden. Iedere laag blijft zichtbaar in de daarop volgende. Afhankelijk van het gewenste resultaat, kan dit wel oplopen tot 5 lagen. Die lagen zijn zeer glad en dun: penseelstreken zijn behalve in een enkel detail, b.v. in de haren, niet zichtbaar.

Ik begin met een contourtekening op het de ondergrond met verdunde Oost-Indische inkt, waarop ik de onderschildering maak. Die is monochroom van kleur, zodat ik mij enkel op de vorm hoef te richten. Deze laag blijft tot in het eindresultaat doorschemeren in de schaduwpartijen. Voor veel mensen is het vreemd om te zien, dat de geportretteerde in het begin een groene huidskleur heeft, terwijl hij voor de rest al tot in detail is uitgewerkt. Ik gebruik het groen, omdat het de complementaire kleur van rood is en een natuurlijkere huidskleur oplevert in de schaduwpartijen, dan dat je hem in een keer zou mengen.

De techniek en het materiaal dat ik gebruik, is afhankelijk van de zogenaamde drager: paneel of doek, ook in overleg met de opdrachtgever te bepalen. Bij de afbeeldingen staat vermeld, of het een schilderij op paneel of doek betreft.

Paneel

Dat kan hout zijn, triplex, meubelplaat of MDF, goed geprepareerd, wat ik zelf doe. Paneel is geschikt voor kleine formaten. Voordeel van paneel is dat ik hierop goed kan werken met een onderschildering van.eitempera. Dit is een verf op waterbasis: doordat deze verf snel droogt, kan ik sneller werken. Hier overheen, gaan lagen in olieverf, gemengd met verschillende mediums, zoals harsvernissen en uiteindelijk lijnolie.

De monochrome onderschildering, bedoeld om de vormen en schaduwen weer te geven, neemt de volgende lagen niet in zich op, waardoor de kleuren helder blijven. Een werk op paneel kan in de details fijner worden uitgevoerd dan op doek.

Doek

Hoewel er meerdere soorten doek bruikbaar zijn om op te schilderen, gebruik ik uitsluitend linnen dat ik al geprepareerd koop en dan meestal de fijnste kwaliteit. Voor grote formaten gebruik ik iets grover linnen. In tegenstelling tot de gladheid van paneel, blijf je bij een schilderij op linnen, de structuur ervan door de schildering zien. De meeste mensen geven hieraan de voorkeur. Voordeel van linnen is dat je het voor grotere formaten kunt gebruiken. Op linnen kan ik de tempera niet gebruiken. Voor de rest is de werkwijze ongeveer hetzelfde als op paneel: verschillende lagen olieverf worden over elkaar opgezet met steeds vettere mediums.


Algemeen

Voor al mijn schilderijen gebruik ik de beste materialen. Ik werk zeer consciëntieus en vind het ambachtelijke aspect van mijn werk erg belangrijk. Ik schilder nu ongeveer 30 jaar en mijn oudste schilderijen verkeren nog steeds in goede staat. Ik kan mijzelf met recht een degelijk schilder noemen.

 
nog meer voorbeelden >